York

Weekendje weg York


OVER YORK
 | REISSCHEMA | BEREIKBAAR YORKPRAKTISCHE TIPS

York is een klein middeleeuws stadje met een enorme aantrekkingskracht op toeristen. De smalle steegjes, de prachtige stadsmuren en de idylische huisjes vormen het aanzicht van York.

Maar wist je dat York ook wel de chocolade-stad wordt genoemd. Je waant je stiekem in het begin van de film ‘Charlie and the chocolafe factory’ wanneer je in de ochtend door de stad loopt. De cacaolucht komt je tegemoet, het teken dat de dag kan beginnen!

Omdat vliegen naar York niet kan, is het aan te raden om York per ferry te bezoeken. Je vertrekt dan vrijdagavond en komt zaterdagochtend aan. Zondag in de namiddag vertrek je weer richting Nederland. Een aangepast reisschema in deze CityGuide dus!

stippellijn

Zaterdag: maak kennis met Middeleeuws York!

3luikyork1

Wanneer je met de transferbus uiteindelijk in York aankomt, check je in bij het leuke (net nieuwe) hotel ‘Judges Court’ gelegen in het hart van York. Vervolgens kom je eerst tot rust in het lekkerste plekje van York: The Cacoa House.

Dan is het tijd om York te verkennen. De steegjes Stonegate en The Shambles zijn de meest karakteristieke plekjes. Maar slenter door het hele stadscentrum, het is zo mooi en idyllisch. Ook vind je binnen de stadsmuren veel winkels. Bekende winkelketens, maar ik zet juiste de minder bekende op een rij.  Wanneer je lekker aan het slenteren en winkelen bent, stop dan ook zeker bij de bekendste markt van York, The Shambles Market.

Voordat je de pubs van York opzoekt, moet je echt een tussenstop maken bij Lucia Wine Bar & Grill. De naam is fout, de inrichting niet fantastisch…. Maar het eten is fantastisch. Zeker weten het lekkerste Italiaanse restaurant van York.

Alle zaterdagtips op een rij:

stippellijn

Zondag: actie en lekker relaxen in York…Weekendje weg York

Zondag begin je uiteraard eerst met een goed ontbijt in het hotel. Daarna is het tijd voor een beetje actie. Voor een beetje beweging. Leuk is het om de stadsmuren van York te beklimmen en te bewandelen. Je hebt hier mooie inkijkjes in de tuinen van omwonende en uiteraard goed zicht ook op de York Minster. Geloof me: het is prachtig!

York kent veel winkeltjes met lekkernijen. Tijd om hier in te slaan voor een lekkere picknick aan de rivier de Ouse. Wandel ook zeker even door de Museum Gardens van York. Een mooi rustig plekje in de stad.

Voordat je terug gaat naar Hull om de ferry te pakken, sluit je af met een kop koffie met iets lekkers. Mijn koffie-tips zit ik voor je op een rij!

Alle zondagtips op een rij:

stippellijn

Bereikbaar York

York heeft geen eigen luchthaven. Je kunt York dus het beste bezoeken tijdens een rondreis door Engeland. Een andere optie is om met de ferry van P&O ferries York te bezoeken. Deze ferrymaatschappij vaart dagelijks naar havenplaats Hull. Vanaf hier bieden ze een bustransfer aan naar het centrum van York.

stippellijn

Praktische tips voor een verblijf in York:

  • York is een compacte stad waar veel op loopafstand ligt. Ik heb geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.
  • In York is een tijdsverschil van 1 uur.
  • Waarschijnlijk bekend, maar bedenk… In Engeland kun je NIET met onze euro betalen. Je betaalt hier met de Britse pond. De koers wisselt behoorlijk.
  • Wil je de Minster van York bezoeken en wellicht enkele andere attracties in de stad? Kies dan voor de YORK Pass. Dit scheelt dan behoorlijk veel geld,

stippellijn

Nog meer Noord-Engelse steden:

York is een klein stadje en daardoor ideaal te combineren met andere Noord-Engelse steden. Zelf bezocht ik eerder al Liverpool en Newcastle. Neem zeker ook een kijkje in deze CityGuides.
Weekendje weg LiverpoolWeekendje weg Newcastle
stippellijn

 

 

 

Alvast een hele fijn weekend in deze middeleeuwse stad!

♥    Lenneke

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.