Rome

Weekendje weg Rome

OVER ROME | REISSCHEMA | IN BEELD | VLUCHT ROME | TIPS PER THEMA | PRAKTISCHE TIPS


Er zijn niet veel steden waar ik liever zou wonen dan in Amsterdam. San Francisco en Londen misschien? Maar indien zich ooit de mogelijkheid voor doet om in Rome te gaan wonen, dan twijfel ik geen seconde. Wat een prachtstad!

Op iedere hoek van de straat vind je schattige restaurants met uitstekend simpel eten. De Romeinen zijn fantastische gastheren. Super vriendelijk. En bovenal waan je je in een openluchtmuseum. Zoveel mooie bezienswaardigheden, idyllische straatjes en mooie architectuur. Je leest het al… Voor Rome kom ik superlatieven tekort.
stippellijn

Vrijdag: de lokale keuken van Rome

Weekendje weg Rome

Welkom in Rome. Welkom in het goede leven! Wanneer je in Rome arriveert, check je allereerst in. Koffer kwijt en dan direct richting het centrum. Probeer voor zonsondergang nog een eerste oudheid te bezichtigen. Ik startte bij het Colosseum en Forum. Zo typisch Rome dat je je direct thuis voelt.

Kies voor je eerste avond in Rome voor een bijzonder restaurant. Eten en Rome gaan hand in hand dus je wilt niet een verkeerde keuze maken. Urbana 47 is een mooi restaurant waar men alleen kookt met ingrediënten uit de streek. Tikkeltje hipster, maar super lekker en leuk.

Alle vrijdagtips op een rij:

stippellijn

Zaterdag: veel oudheden & het hippe Monti

Weekendje weg Rome

Voordat je jezelf stort in alle andere oudheden, is het tijd voor Rome’s upcoming wijk: Monti. Hier proef je het echte Romeinse leven. Je vind hier weinig toeristen, maar veel kleine winkeltjes en barretjes. Mia Market en Mercato Monti mogen zeker niet ontbreken.

Daarna ga je te voet beginnen aan een wandeling van ongeveer 3 kilometer langs enkele klassieke bezienswaardigheden van de stad. Waan je even in een openluchtmuseum! De avond sluit je af in stijl. Feest en eet mee met de Romeinen in Bar del Fico.

Alle zaterdagtips op een rij:

stippellijn

Zondag: Vaticaanstad & het mooie Trastevere

Weekendje weg Rome

Ga in alle vroegte naar Vaticaanstad om lange wachtrijen te voorkomen. Mijn hoogtepunt was het beklimmen van de Sint Pieter. De kerk zelf is uiteraard ook een en al pracht en praal. Dit mag je niet missen.

Na alle drukte van het Vaticaan, bezoek je het rustigere Trastevere. Wat mij betreft de mooiste wijk van Rome. Hier hangt de was nog in de ramen, hoor je temperamentvolle Italianen praten en vind je de kleine idyllische steegjes. Op bijna iedere hoek van de straat kun je aanschuiven voor ene heerlijke pasta di mamma. Wij gingen eten bij La Canoca Ristorante. Hmmm!

Alle zondagtips op een rij:

stippellijn

Rome in beeld – de mooiste foto’s

Weekendje weg Rome

1 = Vaticaanstad  | 2= Santa Maria Sopra Minerva  | 3= Trastevere  | 4= Het hippe Monti  | 5= Biscottificio Innocenti | 6= Urbana 47 | 7= Mia Market | 8= Mercato Monti  | 9= Piazzo Navona  | 10= Colosseum

stippellijn

Vliegen naar Rome

Er zijn veel vliegtuigmaatschappijen die naar Rome vliegen. Zelf vloog ik Ryanair vanaf Eindhoven omdat deze voor dat weekend ver weg het goedkoopst was, nog geen 100 euro pp. Maar persoonlijk ben ik geen fan van Ryanair en ook niet van luchthaven Eindhoven.

Ryanair hanteert strenge bagageregels en doet niet aan stoelreserveringen. Gevolg is dat mensen koffertjes in zo’n rek staan te drukken en vervolgens massaal naar het vliegtuig rennen omdat ze naast elkaar willen zitten. Gruwelijk. Ryanair haalt het slechtste in mensen naar boven.

Betreft luchthaven keuze. Uiteraard heeft Schiphol altijd mijn voorkeur. Ik woon immers in Amsterdam. Maar de bereikbaarheid van andere luchthaven laat nog wel eens te wensen over. Zeker wanneer je met het openbaar vervoer wilt gaan.

Maar goed; ga jij wel voor Ryanair en minder comfort?

Andere luchtvaartmaatschappijen die naar Rome vliegen zijn meestal redelijk gelijk geprijsd. Je betaalt zo’n 40 euro meer. Maar trust me… je reist iets comfortabeler.

stippellijn

Van luchthaven naar het centrum

Er zijn twee luchthaven in Rome. Wanneer je met KLM of Alitalia vliegt, land je waarschijnlijk op luchthaven Leonardo da Vinci Fiumicino. Vanaf hier pak je de Leonardo Express train en reis je in een half uur naar Roma Termini.

De meeste low cost airlines vliegen op luchthaven Roma Ciampino. Vanaf hier kun je met de bus naar Roma Termini. Dit duurt 45 minuten. Zelf koos ik voor een taxi. Wel zo relaxed en wanneer je met meer personen reist, kun je de kosten delen. Een taxirit kost ongeveer 35 euro.

stippellijn

Tips per thema:

Weekendje weg Rome Weekendje weg Rome Weekendje weg Rome

stippellijn

Praktische tips voor een verblijf in Rome:

  • Een basiskennis van Italiaans is handig, maar niet nodig. Romeinen spreken heel slecht Engels. Ze doen echt hun best om met gebarentaal je verder te helpen. Super vriendelijke mensen.
  • Het openbaar vervoer in de stad is druk. Bussen rijden niet op tijd, maar ga gewoon bij een halte staan en er komt altijd een bus. De metro is zonde. De stad is te mooi om onder de grond te reizen. Zelf heb ik vooral veel gelopen.
  • Neem goede schoenen mee. Rome nodigt uit om te lopen. Met het lekker warme weer zijn blaren zo gemaakt.

stippellijn

Alvast een hele fijn weekend in deze werkelijk fantastische stad! Als je een plekje in je koffer vrij hebt, ga ik met liefde mee…

♥    Lenneke

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.