Edinburgh

Weekendje weg Edinburgh

OVER EDINBURGH | REISSCHEMA | IN BEELD | BEREIKBAAR EDINBURGH | TIPS PER THEMA | PRAKTISCHE TIPS | EDINBURGH MET KERST

Edinburgh is een van de meest verrassende steden die ik tot op heden heb bezocht. Wees niet bang voor te veel historie. Of voor te veel klassieke gebouwen. Edinburgh is de ideale combinatie van authenticiteit & een hippe sfeer.

Veel leuke winkels en trendy restaurants aan de ene kant. Maar ook typisch Schotse musea en gezellige warme pubs aan de andere kant. Edinburgh is bijna schizofreen te noemen. Maar juist deze afwisseling maakt Edinburgh tot een van mijn favoriete steden.

stippellijn

Vrijdag: a classic welcome in Edinburgh!

Check allereerst in bij het CODE Hostel in New Town. Begin je bezoek aan Edinburgh in The Scotch Whisky Experience. Wat is immers een bezoek aan Edinburgh zonder een goede whisky tasting. Je sluit de avond af met een echt Brits diner in The Doric. Dit is de oudste pub van de stad.

Alle vrijdagtips op een rij:

stippellijn

Zaterdag: van Old naar New Town

Je zaterdagochtend begin je ook in Edinburgh traditiegetrouw met een bezoek aan de lokale markt. Edinburgh Farmers Market wordt vaak in de lijstjes van beste markten ter wereld genoemd. Dit mag bij een bezoek aan Edinburgh dus niet ontbreken.

De markt vind plaats op Castle Rock. Werp daarom ook direct op Edinburgh Castle en geniet van het fantastische uitzicht over de stad.

In de middag is het tijd voor New Town. Het hippe gedeelte van de stad. Voor een lekkere lunch met een koffie ga je naar Edinburgh’s beste koffietentje Wellington Coffee. Daarnaast slenter je door de straten van New Town. George Street is een van de leukste straten. Hier vind je ook een vestiging van de fantastische winkel Antropologie. My favorite!

In de namiddag zet je koers richting het havengebied Leith. Hier kun je nog even verder shoppen in de Ocean Terminal. Liefhebbers vinden hier ook de Royal Yacht Britannia (niet helemaal mijn ding). Het leukste restaurant is The Vintage. Super tof, lekker en erg populair bij locals.

Alle zaterdagtips op een rij:


stippellijn

Zondag: cultuur op z’n best!

In de ochtend neem je lekker de tijd voor de vele leuke winkels in Old Town. The Royal Mile kent voornamelijk toeristische winkels vol Schotse souvenirs. Maar de kleine steegjes rondom deze bekendste straat van Edinburgh, zijn vol met authentiekere winkels. ‘The Frayed Hame’ en ‘Old Town Context’ zijn slechts 2 voorbeelden.

In de middag moet je zeker een kijkje nemen bij het National Museum of Scotland. Dit museum is recentelijk verbouwd en geeft een geweldig inkijkje in de Schotse (kunst)geschiedenis. Heerlijk rondgestruind? Neem dan de lift naar de bovenste verdieping. Je hebt hier uitzicht over de stad en op haar beroemde kasteel. Wanneer je de zon vanaf hier ziet ondergaan weet je het zeker… Edinburgh heeft iets magisch!

Alle zondagtips op een rij:


stippellijn

Edinburgh in beeld – de mooiste foto’s

Weekendje weg Edinburgh

1 = Farmers Market | 2= Wellington Coffee  | 3= The Vintage  | 4= The Frayed Hem   | 5= Old Town Context   | 6= CODE Hostel  | 7= The Doric  | 8= The Doric   | 9=  The Royal Mile | 10= Edinburgh Castle

stippellijn

Bereikbaar Edinburgh

Edinburgh is makkelijk te bereiken. Een vlucht vanaf Amsterdam duurt slechts 1 uur en 30 minuten. Easyet & KLM zijn maatschappijen die rechtstreeks naar de Schotse hoofdstad vliegen.

KLM heeft soms goede aanbiedingen. Dan betaal je slechts 99 euro voor een retour. De prijzen kunnen helaas ook behoorlijk oplopen. In het ergste geval betaal je 400 euro.

De vanafprijs van Easyjet is niet veel lager. Alleen lopen de prijzen hier minder snel op. Je betaalt dus bijna altijd tussen de 100 en 200 euro. Ook op de dagen wanneer KLM 400 euro vraagt. Bekijk dus goed per vertrekdag welke maatschappij je kiest.

Woon je in Oost-Nederland? Dan kan je overwegen om vanuit Weeze naar Edinburgh te vliegen met Ryanair. Persoonlijk geen fan van deze maatschappij. Maar goedkoop is het vaak wel!

stippellijn

Van luchthaven naar het centrum

Vlieg je naar Edinburgh, dan kun je na het landen het beste de Express bus pakken. Deze gaat iedere 10 minuten en brengt je in 25 minuten naar het centrum van Edinburgh. Kosten 3,50 voor een enkele reis.

Geen fan van bussen? Een taxirit duurt ongeveer even lang. Kosten zijn dan rond de 18,50 euro.

stippellijn

Tips per thema:

Weekendje EdinburghWeekendje Edinburgh Shoppen Weekendje Edinburgh Food

stippellijn

Praktische tips voor een verblijf in Edinburgh:

 • Edinburgh is een compacte stad waar veel op loopafstand ligt. Het belangrijkste openbaar vervoer is de bus. Deze zie je af en aan rijden.
 • In een bus kun je met contant geld een kaartje kopen. Edinburgh heeft nog niet zoals Londen (Oyster Card) speciale vervoerskaarten.
 • Taxi’s zijn ook zeker niet duur. Het is immers een Britse stad en daar zijn taxi’s nooit duur. Persoonlijk vind ik het dan ook heerlijk om de hand op te steken: Taxi, Taxi!
 • In Edinburgh is een tijdsverschil van 1 uur.
 • Waarschijnlijk bekend, maar bedenk… Ook in Schotland kun je NIET met onze euro betalen. Je betaalt hier met de Britse pond.

stippellijn

Edinburgh met kerst

Kerst Weekendje weg Edinburgh

Edinburgh is echt een bestemming voor de maand december. De stad komt nog meer dat leven. De verlichting is prachtig. De kerstmarkten zijn typisch Engels (gelukkig geen hoog braadworst-gehalte). En de winkels zijn prachtig versierd. Voor blog.dfds.nl schreef ik vijf tips voor Kerst in Edinburgh. Lees dit hier:

http://blog.dfds.nl/5x-kerst-edinburgh

stippellijn

Alvast een hele fijn weekend in deze schitterende authentieke stad!

♥    Lenneke

3 reacties

 1. Rosa

  Hoi Lenneke,

  Leuke blog! Ik ga binnenkort een weekend naar Edinburgh en heb een AirBnb geboekt in Leith. Ben erg benieuwd naar deze stad! Via Google kwam ik op jouw blog en de tips neem ik zeker mee!

  Groetjes,
  Rosa

 2. Henk

  Net terug van Edinburgh. Het beste is de tram nemen vanaf de luchthaven ipv de airlink bus. De tram rijdt naar princess street in de new town en langs Waverly station. Tram is veel comfortabeler en minder druk.

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.