Rijksmuseum Amsterdam
reactie 0

CITYDO’S: WANDELING DOOR DE GESCHIEDENIS IN HET RIJKSMUSEUM

Toen ik in Amsterdam kwam wonen was het Rijksmuseum aan het Museumplein al in volle verbouwing. Vroeger was ik er nog nooit geweest en dus moet ik wachten om het te kunnen bezoeken tot mei 2013.

Na de opening was ik er als de kippen bij. Zoveel goede verhalen in de media, dus dit moest ik met eigen ogen gaan zien. Mijn verwachtingen waren hoog en gelukkig werden deze volledig waargemaakt. Het museum is een prachtig gebouw. Maar ook binnen is het een plaatje. Modern en toch warm en stijlvol. Prachtig gedaan door twee Spaanse architecten: Antonio Cruz en Antonio Orti.

Het museum laat zoveel meer zien dan kunst. Het is een wandeling door de Nederlandse geschiedenis. Je vind schilderijen, en beeldhouwwerken uit dezelfde periode bij elkaar. Hierdoor wordt het tijdsbeeld nog sterken.

De eregalerij is (heel cliché) het mooiste stukje van het museum. De Nachtwacht had ik nog nooit in het echt kunnen aanschouwen. Het is oprecht een schitterend meesterwerk.

Zijn er dan geen minpunten? Ja eigenlijk drie. Wanneer je door het museum loopt spring je vooruit en achteruit in de jaren. Je loopt bijvoorbeeld van de 16de eeuw naar de 14de en weer naar de 17de eeuw.

Tweede punt is de afwezigheid van van Gogh in de eregalerij. Maar ik ben geen kunstkenner. Misschien is er vanuit de geschiedenis of kunststroming een duidelijke reden voor.

Het laatste is de vele fotografen in het museum. Sinds wanneer is dit toegestaan? Het gevolg is dat je door een serie omhoogstekende  iPhones naar de Nachtwacht zit te kijken.

Maar goed; allemaal minor details. Het Rijksmuseum mag zeker niet ontbreken in je weekendje Amsterdam.

Rijksmuseum Amsterdam Rijksmuseum Amsterdam Rijksmuseum Amsterdam

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
Website: www.rijksmuseum.nl

Openingstijden:
Dagelijks van 09.00 uur t/m 17.00 uur.

Foto’s deels met dank aan diverse fotografen die hun foto via Flickr beschikbaar hebben gesteld. Ik ben zelf geen fan van het maken van foto’s in een museum, maar ach!

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.