Kazerne Dossin Mechelen Museum
reactie 0

EVEN STIL STAAN BIJ DE 2DE WERELDOORLOG BIJKAZERNE DOSSIN IN MECHELEN

In Mechelen is een indrukwekkend museum over de Tweede Wereldoorlog: Kazerne Dossin. Vanuit de kazerne werden tussen 1942 en 1944 meer dan 25.000 joden weggevoerd naar kampen in Duitsland of Polen. In het museum wordt stil gestaan bij persoonlijke verhalen van slachtoffers en overledenen. Juist deze verhalen maken het indrukwekkend.

Al bij binnenkomst sta je stil bij de vele slachtoffers. Een enorme muur geeft foto’s weer van iedereen die vanuit Kazerne Dossin werd weggevoerd. Vaak verblijven de joden en zigeuners eerst drie dagen in de kazerne. Dit onder slechte omstandigheden. Daarvan zie je geen overblijfselen. De kazerne is modern en compleet gerenoveerd.

Bijzonder is ook de openheid over de rol van de Belgen zelf. In Nederland leren we op school vooral de verhalen van het Verzet. Dit museum vertelt openlijk over de Belgische overheid en bevolking die in veel gevallen de Duitsers hielpen. Zelfs al voor de bezetting door de Duitsers was begonnen.

Kazerne Dossin is echt een goede plek om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. De kosten voor het ticket zijn 10 euro. Ik vond het een aanrader.

Kazerne Dossin Mechelen Museum
stippellijn
Adres: Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen
Website: www.kazernedossin.eu

Openingstijden:
Dagelijks met uit zondering van woensdag): 10.00 uur t/m 17.00 uur
Woensdag: gesloten
stippellijn

Weekendje weg Mechelen

 

Meer tips over Mechelen? Bekijk dan snel de CityGuide met alle tips voor een weekendje weg in Mechelen.

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.