Domtoren Utrecht
reactie 0

GA JE DE UTRECHTSE DOM OP OF GA JE DOMUNDER?

Het bekendste gebouw van Utrecht is zonder twijfel de Dom. Een bijzonder gebouw met een rijke historie. Met de bouw van deze gotische kerk werd namelijk al in 1254 gestart. De toren en de rest van de kerk waren in de eerste jaren een geheel. In de 17de eeuw bracht een storm hier verandering in. Een tornado die over Nederland en België raasde nam het hele middenschip van de kerk mee. Het altaar en de toren waren voor eeuwig gescheiden. De stad rouwde en het duurde jaren voordat het puin werd opgeruimd. Tegenwoordig is het stuk tussen kerk en toren het bekende Domplein.

Domtoren Utrecht

Beklimming van de Dom

Op advies van Toerisme Utrecht heb ik de Dom van twee kanten bekeken. Allereerst tijdens een beklimming. De Dom is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Maar geloof me… Eenmaal boven is het uitzicht een terechte beloning voor de vele traptreden.

Je kunt de Dom niet op eigen gelegenheid beklimmen. Mede vanwege veiligheid kan dit alleen onder begeleiding van een gids. Dagelijks zijn er 1 of meerdere tours. Een kaartje regel je vooraf online via Domtoren Ticketshop.

Het leuke van de begeleiding is dat je meer ziet dan alleen het uitzicht. Je wordt tijdens het klimmen bijgepraat over de historie van de Dom en je ziet de vele vertrekken die zich in de toren bevinden.

De beklimming, genieten van het uitzicht en het afdalen duurt ongeveer een uur. Een hele fijne afwisseling tijdens een dagje Utrecht. En het beklimmen is gelijk weer een mooi excuus om na afloop een lekker taartje met kop koffie te nemen. Lang leve het verbranden van de kilo’s.

Domtoren UtrechtDomtoren Utrecht Domtoren Utrecht

Handige weetjes:

  • De kosten van het beklimmen van de Dom zijn 9 euro per volwassene, en 5 euro voor kinderen.
  • Dagelijks zijn er ongeveer 5 rondleidingen
  • Het is handig vooraf te reserveren. Dit kun je doen via Domtoren Ticketshop

Of ga je liever DOMunder?

Heb je hoogtevrees? Heb je geen zin om de 112 meter middels 465 traptreden te overbruggen? Ook onder de Dom is veel te zien. Sterker nog; er is een hele ondergrondse wereld die sinds juni 2014 te bezichtigen is. Al jaren lang is archeologisch onderzoek gedaan onder het Domplein. Hier ligt aan meer dan 2000 jaar geschiedenis.

De tour DOMunder begint in een klein info centrum. Hier zie je een film en krijg je aan te hand van stenen meer te weten over de vroegere tijden. Daarna wordt het pas echt leuk. Met je eigen zaklamp ga je door een donkere ondergrondse ruimte. Door op kleine zendertjes te schijnen leer je meer over de archeologische resten die in de ruimte ten toon gesteld zijn.

Zeker voor kinderen van een jaar of acht is dit een hele leuke ervaring. Zeker doen.

DOMunder Utrecht

DOMunder Utrecht

Handige weetjes:

  • De kosten van een tour DOMunder zijn 10 euro per volwassene, en 7 euro voor kinderen.
  • Met uitzondering van maandag zijn er dagelijks 6 ontdekkingstochten
  • In verband met het succes van deze activiteit is het handig vooraf te reserveren. Dit kun je doen via de website van DOMunder: www.domunder.nl/tickets

stippellijn
Een deel van de foto’s zijn gemaakt door Toerisme Utrecht en de fotografe Susanne Canisius

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.