Maastricht

Weekendje Weg Maastricht

OVER MAASTRICHT | REISSCHEMA | VERVOER IN DE STAD | TIPS PER THEMA |


Maastricht is zo’n stad waar ik helemaal vergeet dat ik in Nederland ben. Het accent is niet te verstaan, de straten zijn on-Hollands stijl en de levenstijl is heerlijk bourgondisch. Daar kunnen we buiten Limburg nog veel van leren. Tijd dus voor een weekendje Maastricht (en omgeving).
stippellijn

Vrijdagavond: laat het bourgondische leventje maar beginnen

Weekendje weg Maastricht

Je vakantiegevoel begint zodra je in de auto door het Limburgse landschap rijdt. Aangekomen in Maastricht check je in bij je B&B: Loft51. Je weekend met een beetje sfeerproeven rondom de St. Servaas brug. Hier voelt Maastricht heerlijk wijds. Natuurlijk moet je zo snel mogelijk aanschuiven voor een Limburgse vlaai. Bij La Bonne Femme serveren ze een heerlijke vlaai van Bakker Peter Lemmers. Zo raar dat ik deze taart buiten Limburg niet lekker vind. Maar in Limburg, ohlala!

Wanneer je de St. Servaas brug oversteekt kom je in de wijk Wijck. Dit is the place om morgenochtend het winkelochtendje te starten. Maar nu doorkruis je Wijck op weg naar Plein 1922. Hier is Café Zuid. Een heerlijk eetcafé met directe toegang tot het podium van de Toneelgroep Maastricht. Cultuurliefhebbers combineren dit met elkaar.

Meer informatie over de vrijdagtips:

stippellijn

Zaterdag: Winkelen, winkelen en dan relaxed!

Weekendje weg Maastricht

Ik was verrast over de vele winkels die Maastricht rijk is. Mijd de grote straat en start in de wijk waar je gister al kort kennis mee maakte, Wijck. De Rechtstaat is hier de leukste straat. Andere aanraders zijn de Wycker Brugstraat en de Hoogbrugstraat. Leuke winkels in deze wijk zijn de Hebbie Winkel, een super leuke kinderwinkel. Anecdote, een schitterend kledingmerk. En Stijl, een heel fijn boetiekje. Ook voor je koffiebreak of lunch biedt Wijck een ideale optie. Namelijk Cafe Zondag.

Je bent nog niet uitgeschopt in Maastricht. Er is namelijk nog zoveel meer te zien. Zet koers naar de overkant van de Maas. Hier vind je in het centrum kleine straatjes als de Heggenstraat (Muchachas), Minckelersstraat (Festen) en Achter het Vleeshuis (Stijl). De Stockstraat is ook een goede winkelstraat, maar voor mijn portemonnee niet heel haalbaar.

Na al dit winkelen is het tijd voor iets totaal anders. Tijd om een bootje te huren en een tochtje over de Maas te maken. Zo kun je met een wijntje in de hand even genieten van het heerlijke Bourgondische leven.

Ben je na dit alles nog niet moe? Maastricht ken zo veel leuke cafeetjes en terrassen. Je hoeft echt niet naar het toeristische Vrijthof om een leuke avond te hebben. Plof gewoon neer waar het er gezellig uit ziet.

Meer informatie over de zaterdagtips:

stippellijn

Zondag: De Limburgse stijl met een twist…

Weekendje weg Maastricht

Zondagochtend begint volgens goed katholiek gebruik in de Kerk. Maar geen normale kerk. Bezoek ’s werelds mooiste boekhandel in de Dominicanenkerk. Ik kan hier persoonlijk wel uren rondlopen. In de kerk zit ook een filiaal van Coffeelovers. Dus neem hier nog even een lekker Maastrichts bakkie.

Een andere goede koffieplek is de Bisschopsmolen. In deze oudste nog werkende watermolen kun je toekijken hoe heerlijk brood en vlaaien worden gemaakt. Basisingrediënt is Spelt, dus ach… het is nog een beetje verantwoord ook!

In de middag is het dan tijd voor een beetje actie. Zelf ben ik vervend fietser en dus mocht een stukje Amstel Gold Race niet ontbreken. In Limburg is fietsen op zondag nou eenmaal vaste prik. Een mooi rondje is het finish-rondje. Dit is 77 kilometer en dan heb je bijna alle bekende beklimmingen, waaronder Cauberg, Gulperberg en Eyserbosweg.

Onderweg zijn er 3 plekken waar je moet stoppen. Een van de leukste terrasjes is de Smidse in Epen. Neem hier de Victoria vlaai. Serieus de lekkerste ever tasted! Een paar 100 meter verder zit Wingbergerhoeve IJs en Fruit. Dit is echt een klassieker onder alle toeristen en dagjes mensen. Uiteraard is ook Valkenburg leuk om even kort een rondje te lopen.

Ben je geen fietser? Doe het rondje dan op de brommertjes die je op meerdere plekken in Maastricht kunt huren. Het is zonde om niets van de omgeving te zien.

Na zo’n inspannende middag rest nog maar 1 ding. Lekker dineren. Mijn tip voor de laatste avond in Maastricht is Restaurant Van de Kaart. Lekker betaalbaar eten in een super leuke setting.

Meer informatie over de zondagtips:stippellijn

Shoppen Maastricht – de leukste 13 winkels:

Shoppen Maastricht

 1. De Heppie Store – Kesselskade 52 – www.deheppiestore.com
 2. IJssalon Luna Rossa – Hoogbrugstraat 66 – www.senzanome.nl/gelateria-luna-rossa
 3. Muchachas – Heggenstraat 16 – http://theneighbourhood.nl/muchachas-designer-boutique
 4. De winkel van Nijntje – Maastrichter Smedenstraat 2 – www.dewinkelvannijntje.nl
 5. De Kiekoet – Heggenstraat 5 – www.dekiekoet.nl
 6. Aim – Het Bat 18a – www.aim-maastricht.nl
 7. Boekhandel Dominicanenkerk – Dominicanerkerkstraat 1  – www.libris.nl/contact/dominicanen 
 8. STIJL Wijck – Wycker Brugstraat 48 – www.welovestijl.com
 9. Bisschopsmolen – Stenenbrug 1-3 – www.bisschopsmolen.nl
 10. Conflict – Minckelersstraat 14 – www.conflict.to
 11. STIJL Maastricht – Achter het Vleeshuis 9 – www.welovestijl.com
 12. Festen – Minckelersstraat 1a – www.festen-leshop.nl
 13. Anecdote – Rechtstraat 53 – www.anecdote.nl

stippellijn

Bereikbaar Maastricht

Maastricht is goed te bereiken per auto en met de trein. Met de auto is het simpel: Je volgt vanaf Amsterdam of Utrecht de A2 en je komt vanzelf in de buurt van Maastricht uit. Om de auto langdurig te parkeren zijn er P+W terreinen op 10 minuten lopen van het centrum.

Maastricht kent daarnaast drie treinstations. Het Centraal Station ligt in de wijk Wijck aan de overkant van de Maas. Wijck is een leuke buurt om door te wandelen. Steek de St. Servaas Brug over en je bent in het centrum.

Maastricht is een compacte stad waar je te voet veel kunt ontdekken. Toch liever met de bus? Veolia is de busmaatschappij in de stad.

stippellijn

Tips per thema:

overnachten MaastrichtMaastricht Maastricht Maastricht Maastricht Maastricht

 

 

 


 

 

 

stippellijn

Alvast een hele fijn weekend in het mooie Maastricht!

♥    Lenneke

2 reacties

 1. Rob

  Leuk artikel, maar Maastricht zit om de hoek en dat ken ik erg goed haha, ook leuk in Maastricht;
  – de brandweerkatine (informeel restaurant / cafe)
  – Marres Kitchen (museum van de moderne kunst en daarbij een modern restaurant en super binnentuin – in de zomer dan haha, nu helaas wat koud.
  – Piece of cake – op steenworp – afstand van het vrijthof en leuke plek voor goede high tea, cupcakes of lunch. Ook alweer met verscholen binnentuin, maar helaas nog steeds te koud haha, is het al zomer of warmer weer?
  – De tapijnkazerne (verscholen brasserie bij het stadspark) – daar in de buurt ook de tapijntuin p maar ook die is helaas dicht in de winter 😉 en er is een oud vervallen leeg tankstation voor de deur waar tegenwoordig wat schommels aan hangen. 😉
  – en meestal lees ik inderdaad dat de boeken kerk de dominicanen wordt aanbevolen, maar er is nog een leuke kleine boekhandel die authentiek is “de tribune” is ook wel een bezoekje waard. Ik kan uren door razen in mijn enthousiasme m.b.t. mijn favoriete plekjes in Maastricht 😉 maar laat ik verder geen totale wijsneus spelen haha. Misschien ken je de genoemde adressen al? Anders wat mij betreft het bezoeken waard.

  Rob

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.