FLORENCE / 32 UUR

Florence uitzicht

Hello Florence! Een van Europa’s mooiste steden is zonder twijfel Florence. Wandelend door de nauwe straatjes en pleinen waan je je in een openluchtmuseum. Florence is dan ook vol met toeristen van over de hele wereld. Gelukkig kent ook Florence nog onontdekte wijken waar je geniet van het echte Italiaanse leven.

11.00 | Francisco welcomes you…

Gelukkig vind je soms op Arirbnb tussen het enorme aanbod nog een pareltje. Deze Airbnb van Francesco is zeker zo’n heerlijk onderkomen. Een ruime kamer met eigen mini-terras. Alles even schoon en fris. Francisco is een ware gastheer die aan alles heeft gedacht.

Je bekijkt deze airbnb hier: https://www.airbnb.nl/rooms/8154752

11.30 | wat anders…eerst een cappuchino

Je weet ongetwijfeld dat in Italië koffie alleen wordt gedronken als ontbijt. Maar ach… ontbijten kan ook om 11.30 uur in de ochtend. Dus slenter door de kleine steegjes op zoek naar een barretje. Ga zeker niet voor een terras op één van de grote pleinen. Een (beetje toeristisch) maar wel unieke optie is News Cafe. Baristo Marco maakt van de cappuccino echt schilderwerkjes (Via del Giglio 59/r, nabij de Duomo).

Wil je minder gedoe, maar gewoon de beste koffie van de stad, check dan dit artikel van curiousappititetravel.com

12.30 | van Piazza naar Piazza naar Piazza naar Piazza

Piazza della Signoria Florence

Dat Florence rijk is aan pleinen is niet te missen. De bekendste vier zijn Piazza del Duomo – zoals de naam doet vermoeden staat hier de bekende Dom -, Piazza della Signoria, Piazza della Repubblica en Piazza Santa Croce. Heerlijk om rond te slenteren en je even in een Romeins openluchtmuseum te wanen.

15.00 | de onbekende overkant van de rivier via de Ponte Vecchio

Tja, ben je in Florence dan mag de Ponte Vecchio natuurlijk niet ontbreken. Maar sta hier niet te lang stil. Na alle bezienswaardigheden is het tijd voor iets minder toeristisch. Even winkelen, struinen door kleine straatjes, even het echte leven! De wijk Oltrarno bruist. Begin met de leukste straat. Aan Borgo San Jacopo zijn veel winkeltjes, barretjes en ateliers te vinden.

18.00 | hop nog even terug

Florence sunset

Want de mooiste zonsondergang beleef je vanaf de Duomo. Enjoy!

20.00 | Pizza, pasta: Piazza Santo Spirito

Ok, terug naar waar we waren. Een leuk plein om de dag af te sluiten is Santo Spirito. Ze at ik een heerlijke pasta bij Ristorante Borgo Antico.

stippellijn

Goodmorning…

10.00 | appels, schilderijen en broodmarket florence

Rome kent verschillende markten. De bekendste is de Piazza Mercato Centrale. Deze grote hal bestaat uit twee verdiepingen, boven een modernere roodmarkt waar je aan kunt schuiven voor een hapje en drankje. Beneden een traditionele markt. Rondom de Mercato Centrale zijn ook volop marktkramen te vinden. Veelal met toeristische “troep”. Tassen, riemen… Je kent het wel.

Maar… met dank aan mijn Airbnb host bezocht ik ook een veel kleinschaligere en locale markt. Het was even zoeken, maar net achter Piazza San Ambrogio vind je een top markt. Op het ene pleintje is puur antiek te vinden. Snuffelen geblazen en zorg dat je nog voldoende ruimte in je koffer hebt voor de terugreis. Tussen de rommel vind je nog echte pareltjes.

Op het andere plein vind je allerlei verse Italiaanse ingrediënten voor een perfect lunch.
Tip: Neem veel lekkers mee voor een picknick. Florence is rijk aan bankjes en pleintjes om te lunchen.

13.00 | ham en salami in de tuin

Met allerlei lekkere ingrediënten in je tas, zet je koers richting Giardino di Boboli. Deze prachtige tuinen achter Palazzo Pitti zijn de perfecte locatie voor een picknick. Met dank aan de vele kunstwerken in de tuin wordt de tuin ook wel de koningin van de Toscaanse tuinen genoemd.

15.30 | de kunst van verkeersborden

Al wandelend door Florence valt het je misschien op. De straatarm op de verkeersborden. Kunstenaar Clet Abraham is een meester in streetart. Door elementen of poppetjes aan de verkeersborden toe te voegen tovert hij gegarandeerd een glimlach op je gezicht.

Het atelier van Clet Abraham is open voor bezichtiging. Zeker een aanrader.
(Adres: Via dell’Olmo, 8, 50125 Firenze)

 

 

Meer voorbeelden zie je in dit artikel van de Guardian: https://www.theguardian.com/cities/gallery/2015/may/21/clet-abraham-hacked-street-signs-in-pictures

17.00 | een kijkje over Florence

Het mooiste uitzicht op Florence heb je vanaf Piazzale Michelangelo. Het is even klimmen, maar eenmaal boven wordt je beloont met een fabuleus uitzicht. In één blik zie je de Duomo en de Ponte Vecchio. Probeer er te zijn rond zonsondergang. Dan zie je letterlijk de zon achter Florence onder gaan. Selfie time, of romantiek ten top 😉

Florence city view

19.30 | Antipasti en wijn

La vita è bella! Natuurlijk mag je Florence niet verlaten zonder nog één keer te proosten met een goed glas wijn. Wanneer je vanaf Piazzale Michelangelo weer afdaalt richting de Arno loop je net voorbij Porta San Miniato een gezellige buurt in. Op de kruising met de Via di San Niccoló zijn een tal van leuke bars en ristorante. Zon of schaduwterras, de keuze is aan jou!