Athene

header-city-athen

OVER ATHENE | REISSCHEMA | IN BEELD | VLUCHT ATHENE | TIPS PER THEMA | PRAKTISCHE TIPS

Ik wist vooraf niet wat ik van Athene kon verwachten. Mijn verwachtingen waren beperkt tot: veel oudheden en lekker eten. Na vijf dagen in de stad doorgebracht te hebben, heb ik gezien dat Athene zoveel meer is dan dat.

Athene is een stad van interessante tegenstrijdigheden. Hippe restaurants en oude taverna’s.
Ruïnes met oude tempels en prachtige vergezichten. Kleurrijke huisjes en grauwe wijken. Athene blijft verbazen.

Het is geen stad waar je je thuis gaat voelen. Athans ik niet; de rijke geschiedenis in combinatie met de huidige armoede geeft een vreemd gevoel.
stippellijn

 Weekendje weg AtheneVrijdag: een eerste kennismaking met Athene

Wanneer je op de luchthaven van Athene arriveert neem je de metro naar het station bij Monastiráki. Vanaf hier loop je in vijf minuten naar je thuis voor het komende weekend; het City Circus Hostel.

Verlies niet te veel tijd. Je wilt ruim voor het ondergaan van zon bij Filopappou Hill of de Areopagus aankomen. Camera in de aanslag en de eerste schitterende beelden van Athene en haar Akropolis zijn een feit.

Hongerig? Wanneer je richting het noorden afdaalt kom je in de buurt van het gezellige pleintje Platia Agias Irinis. Schuif aan bij de Pizza School Bar voor een gezellig begin van de avond. Dit is gelijk het bewijs dat Athene meer is dan alleen maar oudheden. De avond sluit je vervolgens af met een lekkere cocktail bij de bar Tailor Made. Dit ligt direct tegenover het restaurant. Cheers, of zoals de Grieken zeggen: Stin Iyiamas!

Alle vrijdagtips op een rij:

stippellijn

Zaterdag: van kleine steegjes tot warenhuizen

Weekendje weg Athene

De zaterdagochtend begin je op de foodmarket van Athene. Verwacht geen ‘good looking’ markt zoals de Borough Market in Londen of de Foodhallen in Amsterdam. Dit is akelig ouderwets Grieks. Vegetariers: do not enter!

Ben je bijgekomen van deze markt? Haal nog even een coffee to go bij het fleurige Kanyi. Daarna is het tijd voor een beetje shoppen. Misschien denk je bij Athene niet direct aan leuke winkels. Maar ik was na een ochtend uiteindelijk toch positief verrast over de diversiteit aan winkels. Naast veel souvenirwinkels, een winkelstraat met alle standaard ketens en twee grote warenhuizen zijn er ook kleine trendy shops en authentieke winkels in Athene te vinden.

Tussendoor neem je een ijsje bij Davinci en een lunch op het dakterras van hotel A for Athens. Hier heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Na een ochtend winkelen, is het in de middag tijd voor meer authentieke straten. Hiervoor ga je naar de wijk Plaka. Mijd in deze oude volkswijk de drukke straat Kydathineon. Het zijn juist de kleine straatjes die een mooi beeld van de wijk geven.

Tenslotte pak je de metro naar Gazi, de upcoming wijk in Athene. Hier vind je hippe restaurants en het grote complex Technolopis. Deze oude gasfabriek is tegenwoordig een cultureel en educatief terrein dat ‘s avond verandert in eventlocatie en uitgaansgelegenheid.

Alle zaterdagtips op een rij:

stippellijn

Zondag: oudheden met aan het eind een culinaire verrassing…

Weekendje weg Athene

De vlooienmarkt van Athene pakt iedere zondag groots uit. Het is leuk om na je ontbijt hier wakker te worden. Wandel op een relaxt tempo langs alle oude spullen van de inwoners van Athene.

Voor een lekkere Griekse lunch met hartige taartjes vol kaas wandel je vervolgens naar de leuke straat Aiolou. Even een kop koffie plus lekkernij en je bent klaar voor een intensieve middag.

Je bent natuurlijk niet alleen voor winkels, schattige steegjes en prachtige vergezichten naar Athene gekomen. Athene is de stad van oudheden en overblijfselen uit vroegere tijden. Je bezoek is uiteraard niet compleet zonder dat je enkele tempels hebt mogen aanschouwen. Check mijn route langs enkele must-sees.

Liever geen oudheden? Een uitstapje naar de kust kan ook leuk zijn. Uiteraard afhankelijk van het weer. Naast de vele cruiseschepen in haven vind je ook kleinere haventjes en zelfs stranden op zo’n 20 minuten van het centrum.

De koningin van alle oudheden bewaar je tot het laatst. Zorg dat je ruim een uur voor zonsondergang bij de Akropolis (ingang van het Patheon) bent. Hier is op zondag de vlagceremonie en dat levert schitterende plaatjes op.

Heb je nog tijd voor een culinaire afsluiter? Check bij het hostel of er tijdens je verblijf een Griekse kookworkshop plaatsvindt. Dit is echt een leuke manier om je weekend te eindigen.

Alle zondagtips op een rij:

stippellijn

Athene in beeld – de mooiste foto’s

Weekendje weg Athene1 = Gazi | 2= Akropolis | 3= Tailor Made | 4= City Circus Hotel | 5= Meliartos | 6= Puro Juice | 7= Central Market | 8= Pizza School Bar | 9= Athene’s Vlooienmarkt | 10= Roman Agora & Ancient Agora

stippellijn

Vliegen naar Athene KLMVliegen naar Athene

Om naar Athene te vliegen heb je diverse opties. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam. Ook Transavia heeft een rechtstreekse verbinding vanaf Schiphol, maar daarnaast ook vanaf Eindhoven Airport. Met Transavia betaal je vanaf 140 euro voor een retourtje.

Ik ben (in verband met een gunstiger en frequenter reisschema) met KLM gevlogen. Dit is een duurdere vlucht. Ik betaalde voor een retour 262 euro. Op tijd boeken is belangrijk. Het is vaak een drukke vlucht, dus aanbiedingen hoef je niet te verwachten.

stippellijn

Van luchthaven naar het centrum

Van de luchthaven gaat een trein en een metro naar het centrum van Athene. De metrorit kost acht euro en duurt ongeveer 40 minuten.

Met de trein ben je zo’n 15 minuten sneller in het centrum, maar dan kun je niet bij het station van Monastiri uitstappen. Ik heb daardoor gekozen voor de metro. Een rechtstreekse verbinding is wel zo handig wanneer je bagage bij je hebt.

stippellijn

Tips per thema:

OVernachten AtheneLunchen AtheneTo Do Athene
Dineren AtheneShoppen Athene
To See Athene

stippellijn

Praktische tips voor een verblijf in Athene:

  1. Het openbaar vervoer van de stad is redelijk goed geregeld. De metro brengt je snel van de ene naar de andere locatie. Een metrokaart voor vijf dagen kost slechts 10 euro.
    Ook taxi’s rijden af en aan, te herkennen aan de gele kleur. Deze zijn niet duur. Een ritje van ongeveer 15 minuten koste me nog geen 5 euro. Alleen na 23.30 uur stijgen de prijzen. De metro rijdt dan niet meer. Hier maken de taxichauffeurs dankbaar gebruik van. Hetzelfde ritje koste ineens meer dan het dubbele.
  2. Straathonden en straatkatten vind je overal in Athene. Zelf ben ik niet echt een held op gebied van deze dieren. Ik heb dan ook menig sprintje getrokken om een hond te ontwijken.
  3. Sanitaire voorzieningen zijn redelijk ok, maar zeker niet zo hygiënisch als we gewend zijn in Nederland. WC papier mag in vele gevallen niet in de toilet maar moet in de emmer ernaast. Let hier op: je wil niet degene zijn die opstopping veroorzaakt.
  4. Grieken zijn hartelijke mensen, maar stralen dit niet altijd uit. Dit komt mede doordat ze het Engels niet vloeiend beheersen. In tegenstelling tot sommige andere landen proberen ze je wel te helpen. Daardoor kon ik me prima redden met Engels.
  5. Athene is niet de meest veilige stad van Europa, maar ik kon in het centrum prima alleen over straat lopen in de avond. Zowel overdag als ‘s avonds geldt wel: houd je portemonnee goed in de gaten. Er zijn veel arme Grieken die graag iets van jouw geld willen hebben.

stippellijn

Alvast een hele fijn weekend in deze tegenstrijdige stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken!

♥    Lenneke

 

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.