Chinatown
reactie 0

CITYSIGHTS: CHINATOWN MOET JE LEREN

Ik heb de afgelopen jaren de twee grootste en bekendste Chinese wijken in Noord-Amerika mogen zien.  Chinatown in New York en Chinatown in San Fransisco. Super interessant aangezien in Amerika het fenomeen Chinatown is ontstaan.

Chinatown

In de 19de eeuw vond een massale uittocht plaats van (met name mannelijke) Chinezen naar de Verenigde Staten. De mannen zochten werk in de steden. Vanwege hun handelsgeest duurde het niet lang of de eerste restaurants en wasserijen waren een feit. Pas decennia later liet de Amerikaanse wetgeving het toe dat ook vrouwen en kinderen zich vestigden in Amerika. En zo was Chinatown geboren.

ChinatownOm echt van Chinatown te kunnen genieten zijn er duidelijke do’s and don’t. In New York was ik gehaast. Chinatown was even een stop tussen Brooklyn en Soho. Dom , dom… In Chinatown staat namelijk de wereld stil. Hier als een haastige toerist door sjezen is een absolute don’t. Je ziet dan de schoonheid niet.

Chinatown

Een do is stil gaan zitten op de kleine pleintjes waar kinderen spelen en volwassenen samenkomen. Wanneer je de Chinezen met elkaar ziet praten… Wanneer je ze even in hun dagelijkse leven kunt aanschouwen… Wanneer jezelf heerlijk zit te smullen van een Chinees Fortune Cookie … Dan vergeet je even dat ik niet echt in China ben!

Chinatown
 

stippellijn

Terug naar alle tips van een Weekend in San Francisco >>

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.