Alcatraz San Francisco
reactie 0

CITYDO’S: ALCATRAZ MAG JE NIET MISSEN

Op de laatste dag van mijn verblijf in San Francisco pakte we ’s ochtends al vroeg de boot naar het eiland Alcatraz. Kaartjes hiervoor hadden we thuis al online gekocht. Zeker in het hoogseizoen is dat aan te raden. Het aantal mensen dat per dag het eiland kan bezoeken is namelijk beperkt.

Voor iedereen die nog nooit van Alcatraz heeft gehoord (shame on you :)), bij deze even een korte introductie: ” Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse “Al” Capone. De beslissing om van Alcatraz een gevangenis te maken kwam vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai, die het zo goed als onmogelijk zouden maken om te ontsnappen.” – Bron: WikiPedia

Wanneer je per boot naar het eiland vaart valt eigenlijk gelijk op dat het eiland zo dicht tegen de stad aan ligt. Als gevangene is het super verleidelijk om proberen te ontsnappen. De prachtige stad aan de overkant lonkt. 36 gevangenen hebben ooit een ontsnappingspoging gedaan. 3 van hen zijn nooit gevonden (Frank Morris, en de broers Clarence en John Anglin). Nog altijd is men aan het zoek en nieuwsgierig of ze hun ontsnappingspoging hebben overleeft. Deze escape from Alcatraz is verfilmd (met hoofdrol voor Clint Eastwood) en wordt nog altijd gezien als een van de meest gedurfde en ingewikkeldste ontsnappingen ooit.

Wanneer je aanmeert wordt je richting centrale ruimtes geleid waar de eerste intro-video’s spelen. Tip: kies voor een audiotour. Deze tour is met een oscar bekroond en dat is meer dan terecht. Wanneer je eenmaal in de gevangeniscellen bent, wordt het pas echt indrukwekkend. Je ziet hoe klein de cellen waren, hoe slecht de hygiene moet zijn geweest en ondertussen hoor je het gekrijs van gevangenen.  Je wordt hier echt stil van. Maar het was niet alleen maar ellende. Via de audiotour hoor je ook de muziek die gevangenen samen maakten. Heel even lijkt het een gezellig.

Alcatraz San Francisco

Wil je een bezoek brengen aan Alcatraz? Bekijk dan vooraf de website van de overheid: http://www.nps.gov/alca/planyourvisit/index.htm

 

stippellijn

Terug naar alle tips van een Weekend in San Francisco >>

Schrijf een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.